Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η Πόλη της Θεσσαλονίκης
Η Θεσσαλονίκη αποτελεί μητρόπολη της Βορείου Ελλάδος. Είναι η πρωτεύουσα της Μακεδονίας, μία από τις πιο ιστορικές πόλεις της Ευρώπης και η δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ελλάδας. Θεωρείται το σταυροδρόμι της κουλτούρας και του πολιτισμού. Η εμπορική δραστηριότατα της πόλης σε συνδυασμό με την ιστορία, τα αξιοθέατα και τα πλούσια θεάματα της συντελούν στην εξαιρετική της φήμη.

Ιστορία
Η Θεσσαλονίκη, μια σύγχρονη μεγαλούπολη, έχει πληθυσμό πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκους. Ο νομός Θεσσαλονίκης είναι το πιο σημαντικό διοικητικό κομμάτι της Κεντρικής Μακεδονίας.

Η Θεσσαλονίκη κατοικείται από τα Προϊστορικά χρόνια, ίχνη των οποίων υπάρχουν στα όρια του Νομού. Ιδρύθηκε το 315 π.Χ από τον Κάσσανδρο, Βασιλειά της Μακεδονίας, ο οποίος παντρεύτηκε την αδερφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, την Θεσσαλονίκη. Συνάμα, το 148 π.Χ., η Θεσσαλονίκη ήταν η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Επαρχίας της Μακεδονίας.

Από το 1.300 μ.Χ. διένυσε έναν Χρυσό Αιώνα με μια ιδιόμορφη αυτονομία και αυτοδιοίκηση που επιδείκνυε την δυνατή της οικονομία, την ευρύτατη καλλιτεχνική και πνευματική ζωή, τα υπέροχα μνημεία, τις εξαιρετικά διακοσμημένες εκκλησίες και τα εργοστάσια χαλκού σιδήρου και χαρτιού.
Μετά τον 16ο αιώνα, η πόλη μετατράπηκε σε κοσμοπολίτικο κέντρο.

Mια πόλη-σύμβολο, με σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόσωπο, η Θεσσαλονίκη, πρωτεύουσα της Mακεδονίας και η δεύτερη πόλη της Eλλάδας μετά την Aθήνα, αποπνέει άρωμα μιας άλλης ζωής. H Θεσσαλονίκη ιδρύθηκε το 315 π.X. από τον βασιλιά της Mακεδονίας Kάσσανδρο, λίγο μετά τον θάνατο του Mεγάλου Aλεξάνδρου στη Bαβυλώνα. Πλούσια πολιτιστική ζωή, πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι, μοναδικές εκκλησίες, σημαντικά μνημεία όλων των αιώνων, αλλά και έντονη διασκέδαση συνθέτουν με δυο λόγια την εικόνα της Nύμφης του Θερμαϊκού, αποκαλύπτοντας σ' όποιον την επισκεφθεί μια διαφορετική εικόνα.

Πλατεία Άθωνος
Η Άθωνος είναι μια από τις πιο γνωστές περιοχές με ταβέρνες της Θεσσαλονίκης. Το στέκι των περισσότερων φοιτητών που αρέσκονται στην καλή παρέα με κρασάκι, ουζάκι, μπυρίτσα , μεζεδάκια και ζωντανή μουσική. Και όλα αυτά σε πολύ προσιτές τιμές. Κλασικές παραδοσιακές ταβερνούλες, με ωραία διακόσμηση, κρεατικά ή θαλασσινά γεύματα αποτελούν μέρος του ωραίου αυτού συνδυασμού φαγητό-ποτό-διασκέδαση. Κάποιες μέρες(κυρίως Παρασκευή και Σάββατο) καλό θα είναι πριν πας να έχεις κλείσει κάποιο τραπέζι σε κάποιο μαγαζί διότι θα δυσκολευτείς να βρεις. Για να περάσουμε και στα πιο ουσιώδης, η πλατεία Άθωνος βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της Εγνατίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Καμάρα
Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Θεσσαλονίκης είναι Αψίδα του Γαλερίου (Καμάρα), που βρίσκεται βόρεια της οδού Εγνατία και σε μικρή απόσταση από την Ροτόντα. Σήμερα η Καμάρα αποτελεί έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς τόπος συνάντησης της νεολαίας της πόλης και ένα από τα λαμπρότερα μνημεία της. Η Καμάρα κτίσμα της ρωμαϊκής εποχής αποτελεί κομμάτι του Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα).

Η Καμάρα είναι κτίσμα της εποχής της Ρωμαϊκής "Τετραρχίας" (αρχές 4ου μ.Χ. αιώνα) και αποτελεί το ένα σκέλος (δυτικό) μίας στεγασμένης στοάς, που σχηματιζόταν από αψίδες και τόξα. Η θριαμβική αυτή αψίδα ήταν τοποθετημένη κάθετα στην αρχαία Εγνατία, που διέσχιζε την πόλη (από τη δύση στην ανατολή) και αποτελούσε μέρος του λεγόμενου Γαλεριανού συγκροτήματος (Ρωμαϊκά Ανάκτορα), που αναπτύσσονταν κύρια προς το νότο, στις σημερινές πλατείες Ναβαρίνου και Ιπποδρομίου. Με τον τρόπο αυτό η Καμάρα συνδεόταν με την Ροτόντα. Δυστυχώς, το κομμάτι αυτό δεν σώζεται σήμερα.

Δεν υπάρχει περίπτωση λοιπόν να έρθεις στη Θεσσαλονίκη ως φοιτητής και να μην ξέρεις την Καμάρα. Για τους κατοίκους της πόλης σημαίνει πολλά πράγματα αυτή η ιστορική Καμάρα αλλά για εσένα που είσαι φοιτητής είναι ο συνηθισμένος τόπος συνάντησης με την παρέα για καφέ. Αν κάνεις μια βόλτα στην Καμάρα το απογευματάκι θα δεις γύρω γύρω πάρα πολλούς φοιτητές. Επίσης και οι καφετέριες κοντά στην Καμάρα είναι αποκλειστικά φοιτητικές και κλασική επιλογή για ένα μεσημεριανό καφεδάκι! Θα δεις ότι πλέον η Καμάρα θα είναι μέσα στην καθημερινότητα σου.

Κάστρα & Άνω Πόλη
Η περιοχή της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης που γλίτωσε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917 βρίσκεται στο βορειότερο και ψηλότερο τμήμα της παλιάς πόλης. Ξεκινά από τη βόρεια πλευρά της οδού Αγίου Δημητρίου φτάνοντας βορειότερα ως τα τείχη της Ακρόπολης και δυτικά και ανατολικά ως τα Βυζαντινά Τείχη, που σώζονται σχεδόν ολόκληρα στην περιοχή. Παρόλο που η περιοχή δεν ερευνήθηκε με αρχαιολογικές ανασκαφές, είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή εποχή δεν κατοικήθηκε, τουλάχιστον συστηματικά. Κατοικίες δημιουργήθηκαν επί εποχής τουρκοκρατίας, για να πυκνοκατοικηθεί η περιοχή στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, καθώς εκτιμήθηκαν οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν και η υπέροχη θέα που προσφέρει ο τόπος.

Πέρα όμως από τα μνημεία αυτά, στην περιοχή της Άνω Πόλης διασώζεται σε πολλά τμήματα ο παλιός παραδοσιακός δρόμος της πόλης με τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια, τα αδιέξοδα, τα μικρά ξέφωτα και τις πλατείες και προπαντός με τα μοναδικά σε λιτότητα, λειτουργικότητα και κομψότητα κτίσματα της Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής. Τα κτίσματα αυτά, που βρίσκονται στις περιοχές γύρω από τους ναούς των Ταξιαρχών, Οσίου Δαβίδ, Μονής Βλατάδων και στους δρόμους Δημ. Πολιορκητή, Αλεξ. Παπαδοπούλου, Θεοφίλου, Αντιόχου, Αμφιτρύωνα, Ηροδότου, Τσαμαδού και Σαχτούρη, δεν έχουν να επιδείξουν τίποτα το πομπώδες και το πολυτελές. Φτιαγμένα με φτωχά υλικά, επιβάλλονται με τη μορφή τους και τη λειτουργική (εσωτερική και εξωτερική) δομή τους. Γνώρισμά τους η καθαρή αρχιτεκτονική τους διαρρύθμιση με πολλά στοιχεία παρμένα από αυτήν την αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση, οι αρχιτεκτονικές "προεξοχές" και οι στεγασμένοι εξώστες ("χαγιάτια"), που αποτελούν χαρακτηριστικό στοιχείο της Ελληνικής Λαϊκής Μακεδονίτικης Αρχιτεκτονικής.

Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται σημαντικά μνημεία της Θεσσαλονίκης όπως: τα Τείχη με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, ο ναός του Οσίου Δαβίδ (Μονή Λατόμου), ο ναός του Αγίου Νικολάου Ορφανού, ο ναός των Ταξιαρχών, η Μονή Βλατάδων, ο ναός της Αγίας Αικατερίνης, ο ναός του Προφήτη Ηλία, ένας βυζαντινός λουτρώνας της πλατείας Κρίσπου, το Αλατζά Ιμαρέτ της οδού Κασσάνδρου, κ.ά.

Σήμερα, αυτά τα μοναδικά κτίσματα πλαισιώνονται από πολλές καφετέριες και κυρίως εστιατόρια και ταβέρνες όπου οι επισκέπτες ξεκουράζονται απολαμβάνοντας την υπέροχη θέα της πόλης. Η πρόσβαση στην περιοχή αυτή είναι πολύ εύκολη. Απλά με το λεωφορείο με το νούμερο 23 όπου έχει σαν αρχικό σταθμό τη Βενιζέλου.

Κρήνη
Η Κρήνη είναι η παραλία του Δήμου Καλαμαριάς και είναι μια από τις ωραιότερες περιοχές της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης και συνορεύει με τον Φοίνικα και τον Δήμο Θεσσαλονίκης και φυσικά με την θάλασσα! Από τα πρώτα χρόνια που άρχισε να επεκτείνεται η πόλη προς τα έξω η και γύρω από το κέντρο στην Κρήνη, και κατά συνέπεια στην Καλαμαριά, κατοικούσαν κατά κυρίως πόντιοι πρόσφυγες. Σήμερα δεν έχει αλλάξει και πολύ το τοπίο αν και η Καλαμαριά έχει εξελιχθεί σε περιοχή της Θεσσαλονίκης όπου κατοικούν αρκετά ευκατάστατοι άνθρωποι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι κατοικούν αποκλειστικά μόνο αυτοί.

Σε αυτή την περιοχή το καλό είναι ότι μπορείς να βρεις αυτό που θέλεις μόνο λίγο έξω από το σπίτι σου. Είναι σαν μια μικρή, ανεξάρτητη θα τολμούσα να πω, πόλη μέσα στην πόλη. Αν και να το κατεβείς στο κέντρο από Καλαμαριά (Κρήνη) είναι πολλές φόρες «Οδύσσεια», παρ' όλα αυτά ότι χρειάζεσαι είναι εκεί. Η αγορά της και τα μαγαζιά της, στον πεζόδρομο και γύρω από εκεί, είναι εξίσου πλούσια με το κέντρο της πόλης.
Στην παραλιακά της Καλαμαριάς, και πριν την Κρήνη, βρίσκεται το παλάτι του βασιλιά Όθωνα που χρησιμοποιούσε όταν επισκεπτόταν την Θεσσαλονίκη. Τώρα είναι φυσικά κλειστό για το κοινό και φιλοξενεί τον Πρόεδρο της δημοκρατίας όταν βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, και τις διάφορες δεξιώσεις που παραθέτει. Επίσης στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς βρίσκεται ο Ναός της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, μια μεγάλη και πολύ όμορφη εκκλησία. Ακόμα εκεί βρίσκεται και το γήπεδο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, της τοπικής ομάδας.

Εκτός από πολύ καλή αγορά στην Καλαμαριά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της νυχτερινής, και γενικότερα, της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη. Μπορείς να ξεκινήσεις από το πρωί πίνοντας τον καφέ σου ήρεμα στον πεζόδρομο, σε κάποια καφετέρια ανάμεσα από τα ψώνια σου. Για το μεσημέρι έχει πολλές ψαροταβέρνες, χασαποταβέρνες και εστιατόρια που μπορείς να διαλέξεις ανάλογα τι τραβάει η όρεξή σου. Το απόγευμα καφέ στην παραλία της Καλαμαριάς στην Κρήνη με θέα την ανοιχτή θάλασσα. Το βράδυ ποτό στα μπαράκια της Κρήνης μέχρι όσο πάει η νύχτα. Στην Κρήνη βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και ποιο «κυριλέ» μαγαζιά της πόλης.

Λαδάδικα
Η ιστορική συνοικία που διασώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά το 1917. Βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι και κοντά στην Πλατεία Αριστοτέλους. Μετά τις αναμορφώσεις και τις αναπαλαιώσεις των κτιρίων, μετατράπηκε σε χώρο ψυχαγωγίας με πολλά εστιατόρια, ταβέρνες, ουζερί, μπαρ και νυχτερινά κέντρα κάθε είδους για κάθε γούστο. Περπατώντας στα παραδοσιακά στενά ζεις την παλιά ζωή και διασκέδαση της τότε εποχής που δεν μοιάζει με καμία, πουθενά.

Mediterranean Cosmos
Ένα από τα πλέον πολύ γνωστά μέρη της Θεσσαλονίκης είναι το Mediterranean Cosmos. Πρόκειται για ένα τεράστιο εμπορικό κέντρο που καλύπτει πολλά στρέμματα γης, βρίσκεται λίγο έξω από τη πόλη προς τη Θέρμη και χτίστηκε πριν 2 χρόνια. Οι Θεσσαλονικείς δεν είχαν συνηθίσει μέχρι τώρα τα μεγάλα εμπορικά κέντρα με υπερσύγχρονη τεχνολογία και καταπληκτική οργάνωση αλλά επικρατεί πραγματικά το αδιαχώρητο.
Το εμπορικό αυτό κατάφερε να κερδίσει από τον πρώτο κιόλας χρόνο πλήθος κόσμου που έχουν γίνει «θαμώνες» και το επισκέπτονται πολύ συχνά. Έχει μέσα μαγαζιά με ρούχα, παπούτσια, accessories από γνώστες μάρκες και μη όπως Toi&Moi, Zara, Bershka, MED, BSB, Ysatis, Morgan.
Υπάρχει ξεχωριστά ένας χώρο όπου είναι συγκεντρωμένα όλα τα εστιατόρια. Εκεί μπορείς να φας ότι τραβάει η όρεξη σου γιατί έχει περίπου 25 μαγαζιά μόνο με φαγητό. Στο χώρο αυτό υπάρχουν γεύσεις από όλο τον κόσμο όπως Γερμανική κουζίνα, Κινέζικο, Πολίτικη κουζίνα, Αγγλικό φαγητό και φυσικά παραδοσιακές ελληνικές συνταγές. Βέβαια δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα fast food. Επίσης υπάρχουν καφετέριες που λειτουργούν από το πρωί έως το βράδυ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Επίσης έχει και παγοδρόμιο για τους λάτρεις του σπορ , πίστα bowling αλλά και τα Village cinemas με διάφορα είδη αίθουσας όπως την Gold class. Με άλλα λόγια πηγαίνεις εκεί το πρωί για ψώνια και φεύγεις το βράδυ αφού διαθέτει συνολικά 250 μαγαζιά.

Παραλία
Η οδός αυτή είναι για βραδινές εξορμήσεις. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι χωρίζεται σε δυο μέρη με σημείο αναφοράς την πλατεία Αριστοτέλους. Από την μια πλευρά υπάρχουν πάρα πολλές καφετέριες στη σειρά με πιο γνωστές το ASK, Bo, Castello, Applebee's. Η παραλία θεωρείται από τα ωραιότερα σημεία της πόλης όπου δεσπόζει ο ιστορικός Λευκός Πύργος. Ειδικά το καλοκαίρι η Λεωφόρος Νίκης μαζεύει πολύ κόσμο και είναι μια καλή επιλογή για μια βόλτα, ένα καφεδάκι και καλή παρέα. Σε όποια καφετέρια και αν πας θα έχεις θέα τη θάλασσα καθώς η Λεωφόρος Νίκης βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Θερμαϊκό Κόλπο.

Από την άλλη πλευρά ξεκινούν τα πιο high class μπαράκια. Πρόκειται για μαγαζιά που είναι σχεδόν πάντα γεμάτα χειμώνα-καλοκαίρι και μαζεύουν πολύ καλό κόσμο. Είναι ανοιχτά μέχρι το πρωί γιατί λειτουργούν κυρίως από τις 11 και μετά και βέβαια όταν η ώρα είναι περασμένη στα μαγαζιά αυτά όλοι κουνιούνται στους ξέφρενους ρυθμούς της μουσικής. Η αλήθεια είναι πως εκεί δεν θα συναντήσεις μόνο φοιτητές αλλά και πιο μεγάλες ηλικίες. Έχουν τραπεζάκια και έξω όλο το χρόνο απέναντι ακριβώς από την θάλασσα δημιουργώντας έτσι μοναδική ατμόσφαιρα. Τα πιο γνωστά είναι το Mast, το Coral και συνεχίζοντας μέσα στο Λιμάνι το Kitchen Bar και το Back to Base.

Πλατεία Αριστοτέλους
Η πλατεία αυτή βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης. Αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Θεσσαλονικείς και θα συναντήσεις εκεί καθημερινά πλήθος κόσμου. Είναι κάθετη στις πιο γνωστές οδούς της πόλης όπως στην Εγνατία, στην Τσιμισκή, στη Μητροπόλεως και στη Λεωφόρο Νίκης.

Διασχίζοντας την κατά μήκος συναντάς μαγαζιά διαφόρων ειδών, τράπεζες, ΙΚΑ και μετά την Μητροπόλεως ξεκινούν οι καφετέριες, οι οποίες έχουν κόσμο όλη τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείς να πας για ένα ποτό το βράδυ μέχρι αργά αλλά είναι πολύ ωραία επιλογή και για ένα μεσημεριανό καφεδάκι μετά το shopping. Τα πιο γνωστά μαγαζιά είναι το Vengua, Mojo, Μπλε.

Φυσικά στην πλατεία αυτή γίνονται και άλλα πράγματα που αφορούν την πόλη όπως διάφορα events. Το πιο φαντασμαγορικό είναι η Γιορτή των Αγγέλων που πραγματοποιείται κάθε χρόνο πριν τα Χριστούγεννα (αρχές Δεκεμβρίου περίπου). Καλούνται κάποιοι γνωστοί τραγουδιστές και διοργανώνεται μια μεγάλη συναυλία. Μαζεύεται πάντα πλήθος κόσμου είτε ο καιρός είναι καλός είτε έχει κρύο. Στην κορύφωση της βραδιάς ο δήμαρχος δίνει την έναρξη των Χριστουγέννων ανάβοντας τα χιλιάδες λαμπάκια από ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο και από ένα μεγάλο καράβι. Αυτά παραμένουν στην πλατεία Αριστοτέλους καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών και πραγματικά στολίζουν την πόλη.Επίσης την περίοδο των καρναβαλιών και κυρίως την ημέρα της τσικνοπέμπτης επικρατεί πανικός στην Αριστοτέλους. Όλοι πριν πάνε οπουδήποτε περνάνε πρώτα από εκεί, έτσι γίνεται ένα ξέφρενο party με σερπαντίνες, κομφετί και ότι άλλο μπορείς να φανταστείς.

Ακόμα σε προεκλογική περίοδο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα επισκεφθούν την Θεσσαλονίκη θα βγάλουν λόγο στην πλατεία Αριστοτέλους

Αξιοθέατα και Μνημεία
Μια ξενάγηση στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετή για να αποκαλύψει την πληθώρα μνημείων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους που υπάρχουν. Το πιο σημαντικό είναι ο Λευκός Πύργος, που αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Περαιτέρω αξιοθέατα είναι τα παρακάτω:

 • Λευκός Πύργος
 • Αρχαιολογικό Μουσείο
 • Βυζαντινό Μουσείο
 • Αρχαία Αγορά
 • Αψίδα του Γαλέριου
 • Βυζαντινά Οχυρωματικά Τείχη
 • Εκκλησία του Αγ. Δημητρίου
 • Αγία Σοφία
 • Η Παλιά Πόλη
 • Πλατεία Αριστοτέλους
 • Ροτόντα
 • Λαδάδικα
 • Αγορά Μοδιάνο
 • Αρχαιολογικός Χώρος Βεργίνας
 • Αρχαιολογικός Χώρος Πέλλας
 • Μοναστήρια Αγίου Όρους

Χρήσιμοι Σύνδεσμοι στο διαδίκτυο σχετικά με τη Θεσσαλονίκη
Μια ξενάγηση στην Θεσσαλονίκη είναι αρκετή για να αποκαλύψει την πληθώρα μνημείων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους που υπάρχουν. Το πιο σημαντικό είναι ο Λευκός Πύργος, που αποτελεί το σύμβολο της πόλης. Περαιτέρω αξιοθέατα είναι τα παρακάτω: